Priznanje Slovenske znanstvene fundacije za posebne dosežke v komuniciranju znanosti za leto 2022

Prejemniki priznanja dr. Tjaša Jakop, doc. dr. Polona Petek, izr. prof. dr. Andrej Lukšič, izr. prof. dr. Bojana Lobe in dr. Janez Premk

Prejemniki priznanja dr. Tjaša Jakop, doc. dr. Polona Petek, izr. prof. dr. Andrej Lukšič, izr. prof. dr. Bojana Lobe in dr. Janez Premk

V torek, 30. 5. 2023, je v Prešernovi dvorani na ZRC SAZU Slovenska znanstvena fundacija podelila nagrade za posebne dosežke v komuniciranju znanosti za leto 2022. Priznanje je kot finalist izbora prejel tudi projekt Agon(ija) epidemije. Interdisciplinarno projektno ekipo je koordinirala doc. dr. Polona Petek, zaposlena na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v njej je s Filozofske fakultete sodelovala tudi izr. prof. Mateja Habinc z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo.

Iz utemeljitve priznanja:

Interdisciplinarna ekipa projekta Agon(ija) epidemije je po nekaj mesecih spremljanja lokalnega in globalnega spopadanja s pandemijo zavzela stališče, da je izredno stanje, ki je nastalo zaradi pandemije, pokazalo potrebo, da javnosti namesto zgolj seznanjanja z bolj ali manj zlahka doseženim znanstvenim konsenzom omogočimo tudi vpogled v razprave, ki potekajo med znanstveniki in strokovnjaki, ki soočajo svoje ugotovitve v iskanju takšnega konsenza.

Prepričani smo, da je Agon(ija) epidemije, ki jo je spremljalo več deset tisoč ljudi (rekordno gledanost sta imeli drugo in tretje omizje Epidemija in znanost(i) ter Epidemija in družba, ki si ju je na družbenem omrežju Facebook skupaj ogledalo skoraj petdeset tisoč ljudi), zgleden primer zanimivega, inovativnega in predvsem široki javnosti dostopnega in razumljivega komuniciranja znanosti, ki si zasluži prepoznanje, ki ga prinašajo priznanja Slovenske znanstvene fundacije za odličnost v komuniciranju.

Vsem sodelujočim iskrene čestitke!

Zadnje novice
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)
20. 03. 2024

Predavanje švedske veleposlanice in otvoritev razstave Švedski glasbeni trenutki

veleposlanica Švedske v Sloveniji Nj. Eks. Diana Madunic se je srečala z dekanjo fakultete prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar.