Novi knjigi prof. dr. Mojce Ramšak

Naslovnici obeh knjig

Naslovnici obeh knjig

V okviru temeljnega projekta Vonj in nesnovna kulturna dediščina (ARIS, J7-50233) sta v letu 2024 izšli dve knjigi prof. dr. Mojce Ramšak: Antropologija vonja (Ljubljana: Alma Mater Europaea – ISH) in The Anthropology of Smell (Springer). Obe knjigi prinašata ključna spoznanja o vonju z družbeno-kulturne perspektive ter odpirata pomembne razmisleke o vohu in vonju, ki presegajo zgolj anatomijo in fiziologijo.

Avtorica, prof. dr. Mojca Ramšak, vodja projekta Vonj in nesnovna kulturna dediščina, postavlja ideje o vonju in vohu v kontekst kulturno raznolikih okolij. Poudarja kompleksnost ubesedovanja vonja ter ga obravnava kot del spominov, predsodkov, govoric, čustev in spolnosti. Knjigi nudita vpogled v vlogo vonja v literaturi, filmski umetnosti, nesnovni kulturni dediščini in muzejskih praksah. Poleg tega knjigi opisujeta pravno regulacijo vonjav ter ozadje trženja z vonji, ki vplivajo na nakupovalne navade potrošnikov. Knjigi prinašata tudi spoznanja o vohu in vonju s področja filozofije, zgodovine medicine, diagnostike in evolucije. Ta dodatna spoznanja so še posebej aktualna v luči posledic epidemije koronavirusa, ki je milijonom ljudi onemogočila voh in jih spodbudila k razmišljanju o kakovosti življenja z okrnjenim čutilom. V knjigah je posebna pozornost posvečena tudi vprašanjem, kako okolje in družba vplivata na senzorično zaznavanje ter oblikujeta naš odnos in interpretacijo vonjalnega sveta okoli nas. Angleška različica The Anthropology of Smell ni le dobeseden prevod slovenske knjige, temveč nadgradnja tematike, prilagojena bralcem izven Slovenije.

Zadnje novice

Izšel je letošnji letnik revije Svetovi/Worlds

Naslovnici obeh letošnjih številk

V iskanju Buddhe – intervju z dr. Nino Petek

Doc. dr. Nina Petek (foto: Miha Tozon)

Srečanje z gostujočo profesorico predmeta Sodobni perzijski jezik 1 in Kultura islama

(Od leve proti desni) Predstojnik Oddelka za azijske študije doc. dr. Luka Culiberg, izr. prof. dr. Maryam Ghiasian in dekanja Filozofske fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar