Oddelek za azijske študije

Oddelek za azijske študije

Noč raziskovalcev na Oddelku za azijske študije

Noč raziskovalcev na Oddelku za azijske študije

Tudi letos naš oddelek sodeluje v projektu Noč raziskovanja (ime smo rahlo spremenili, ker v projektu ne sodelujejo zgolj moški in je zato njegovo ime diskriminatorno do žensk, ki igrajo pri njem – kot tudi pri samem raziskovanju - veliko vlogo).

Naš doprinos je gledališka predstava v angleščini s ponosnim naslovom Becoming Human (Postajati človek). Z njo smo želeli preseči ločnico med filozofijo in umetnostjo, ter našim gledalkam in gledalcem na zabaven in hkrati zanimiv način približati sodobno kitajsko filozofijo skozi optiko Mojstra Lija, katerega dejansko ime je Li Zehou. Na spodnji fotografiji je ovekovečen skupaj z avtorico scenarija, Jano Rošker. Kot vidite, je nekoliko zaskrbljen, saj ne ve točno, ali nam bo njegovo teorijo zares uspelo približati širši publiki:

A njegove skrbi so popolnoma odveč. Njegova filozofija oživi skozi pogovor igralk in igralcev, ki uprizarjajo tri berlinske študente (Mani, Karl in Kong Qiu) in eno študentko (Hannah) in hkrati predstavljajo simbole mislecev in mislic kot so Immanuel Kant, Karl Marx, Hannah Arendt in Konfucij. Zanimajo jih vprašanja človeškosti, smisla življenja, idejne zgodovine, šamanskih prednikov vzhodnoazijskih kultur ter transkulturne filozofije.

Njihovi pogovori so duhoviti in iskrivi, ter prepleteni z glasbo, s plesom in vizualnimi podobami.

Predstavo smo želeli uprizoriti v Miniteatru 13.11.2020. Kot mnogim drugim, je tudi naši gledališki skupinici COVID-19 prekrižal načrte in premešal štrene.

A ker vemo, kako iz nuje narediti krepost, bomo predstavo predelali v stilu tradicionalnega japonskega Kamishibaija. Kakšna bo njena prenovljena podoba, naj zaenkrat ostane skrivnost. Naš Kamishibai o nastajanju in smislu človeškega bitja in o pomenu transkulturne, evropsko-azijske filozofije si boste lahko ogledali na spletu preko povezave, ki vam jo bomo posredovali na dan letošnje Noči raziskovanja, 27. 11. 2020.

Dotlej pa vam pošiljamo ljubko fotografijo iz naše delavnice, kjer smo vadili besedila in ples.

Nastopajoči:

Luka Culiberg, Ryuzo Fukuhara, Metka Kladnik, Jasna Bavec, Špela Jezovšek, Marko Ogrizek, Jana Rošker, Tea Sernelj

Scenarij: Jana Rošker

Režiser: Ryuzo Fukuhara

Glasba: Trio Večni problemi (Dejan Berden, Marjan Farič, Jana Rošker)

Fotografije in izseki prejšnjih oddelčnih razstav v spodnjem videu ter tu 

Potovanje na vzhod

Veseli smo, da vam bomo lahko kmalu ponudili nekaj novega, tudi če zaenkrat zgolj preko posnetkov na spletu!

Napovednik: Gledališka predstava Becoming Human - Oddelek za azijske študije

Koncert s kavča - Jana Rošker

Glasbeni raziskovalki: med dvema glasbenima svetovoma

Glasbena spremljava k zgornjemu prispevku:

Sodelavke in sodelavci oddelka