Simpozij v spomin Silvina Košaka: Študij starih jezikov in kultur v digitalni dobi

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete v počastitev življenja in dela svojega nekdanjega sodelavca Silvina Košaka v ponedeljek in torek, 11. in 12. decembra 2023, prireja simpozij z naslovom Študij starih jezikov in kultur v digitalni dobi. Simpozij bo potekal v angleškem jeziku. 

Ker je Silvin Košak z digitalizacijo in odprtim dostopom do svojega življenjskega dela Konkordanz der hethitischen Keilschrifttafeln že v zgodnji fazi digitalne zgodovine povsem spremenil način dela v hetitologiji, in ker se je zavedal, kaj vse nam digitalna preobrazba omogoča, bodo na simpoziju svoje referate predstavili znanstveniki, ki bodisi uvajajo računalniške metode v študij starih jezikov in kultur ali pa razmišljajo o sedanjih in prihodnjih izzivih in priložnostih za študij in raziskovalno delo na tem področju.

Simpozij bo spremljala razstava o slovenski hetitologiji in mestu Silvina Košaka v njej in nasploh, voden ogled njegove osebne knjižnice, ki jo je velikodušno podaril oddelku, ter ogled gledališke uprizoritve hetitskega Mita o Ilujanki, pri kateri je sodeloval kot kostumograf.

Dogodek bo potekal v hibridni obliki, v živo v Modri sobi na Filozofski fakulteti in prek Zooma na tej povezavi (Meeting ID: 982 0656 8135, geslo: 827807).

Posnetki referatov bodo po dogodku dostopni tudi na spletni strani fakultete.

Za več informacij se lahko obrnete na naslov Marina.Zorman@ff.uni-lj.si.

Program

Povzetki

 

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju