Razstava: Dekleta v STEM

Univerza v Ljubljani ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti vljudno vabi na odprtje razstave Dekleta v STEM, ki bo v ponedeljek, 12. februarja 2024, ob 11. uri na Kongresnem trgu.

Z razstavo se na Univerzi v Ljubljani pridružujemo pobudi ozaveščanja in odpiranja naravoslovnotehniških programov STEM (Science, Technology, Engineering, Math) za dekleta, ki se odločajo za svojo študijsko pot. Razstavo, ki je del akcijskega načrta promocije enakosti spolov, so pripravili študentke in študenti Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Ženske so se v preteklosti izkazale kot vrhunske raziskovalke in znanstvenice na področjih, na katerih jim je bila pot tlakovana z mnogimi ovirami. Univerza v Ljubljani se postavlja s prvim doktoratom, ki ga je z raziskovanjem na področju STEM prejela dr. Ana Mayer Kansky. EU štipendira mlade znanstvenice in znanstvenike z mehanizmom, ki se imenuje po Marie Skłodowski Curie, nobelovki na področju STEM; prvi računalniški program je napisala ženska, ženska je razvila prvo krožno žago. Ženska imena so na seznamih svetovnih patentov in izumov. So inovatorke glasne slave, pa tudi skromne in nevidne raziskovalke, ki v laboratorijih, predavalnicah in kabinetih ustvarjajo nova znanja in kopičijo spoznanja za boljši svet.

Razstavo bodo odprli rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, s prorektorjem za umetnost, prof. mag. Matjažem Drevenškom, in prorektorico za študijske in študentske zadeve, prof. dr. Ksenijo Vidmar Horvat, koordinatorico projekta, in bo na ogled do 4. marca 2024.

Več

 

Dogodki

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju