Kinofilm AGRFT: Projekcija češkega filma Vsi dobri rojaki

Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete se pridružuje filmskemu klubu KINOFILM AGRFT. V sredo, 29. maja 2024, ob 18.00 bo na sporedu legendarni češki film Vsi dobri rojaki (Všichni dobří rodáci, 115 min, 1968), za katerega je režiser Vojtěch Jasný na festivalu v Cannesu leta 1969 prejel nagrado za najboljšo režijo, nato pa je bil film v domovini prepovedan vse do padca komunističnega režima. Film prikazuje dogodke v slikoviti moravski vasici. Po koncu 2. svetovne vojne se domačini srečujejo v vaški pivnici in se skupaj veselijo, vendar sprememba režima leta 1948 razdeli vaško skupnost v dva nepomirljiva tabora. 

Študentje češčine na Oddelku za slavistiko so film prevedli, tako da bomo ekskluzivno projekcijo restavrirane kopije, ki jo je zagotovil Narodni filmski arhiv iz Prage, pospremili s slovenskimi podnapisi. Dogodek poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani.

Po projekciji se bo doc. dr. Jana Šnytová pogovarjala z zgodovinarjem dr. Juretom Gašparičem in direktorjem fotografije Radom Likonom, ki je v času, ko je bil film posnet, študiral v Pragi.

Udeležbo, prosim, potrdite do srede, 29. 5., do 15.00 na naslov kino@agrft.uni-lj.si ter pri tem navedete, za kateri dan želite rezervacijo. 

Veseli bomo vašega obiska!

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan