Oddelek za azijske študije

Oddelek za azijske študije

Knjižnica Oddelka za azijske študije

O knjižnici

Knjižnica je bila ustanovljena leta 1995 skupaj z Oddelkom za azijske in afriške študije. Zametki sedanje knjižnice so darovi članov Slovenskega orientalističnega društva, članov tečaja kitajščine in japonščine, sedanjih članov Oddelka in drugih ljubiteljev Kitajske, Japonske, Južne Koreje in ostale Azije.

Dotok gradiva nenehno narašča z nakupi in s pomočjo darov Japonske fundacije, Kitajske vlade, Korejske fundacije, privatnih donatorjev iz Slovenije, Japonske in ostale Evrope. Knjižnica s svojim gradivom podpira raziskovalno in pedagoško delo na oddelku. Pokriva predvsem humanistiko, nekaj pa je tudi naravoslovnega gradiva. Razdeljena je na japonološki, sinološki in korejski del. Manjši del zajema še področje Indije in Azije. Več kot polovica gradiva je v japonščini in kitajščini ostalo je v angleščini, slovenščini, korejščini ter drugih evropskih jezikih.

Članice in člani knjižnice lahko dostopajo do različnih elektronskih virov, zbranih v Digitalni knjižnici OHK

V knjižnico se lahko včlani kdorkoli. Podrobnosti o članstvu, vpisnini in pravilih knjižnice najdete na straneh Osrednje humanistične knjižnice FF.

Vizitka

Lokacija

prizidek (Rimska c.), atrij, soba R5B

Uradne ure

pon, tor, čet, pet 10:00 - 14:00
sre 11:00 - 13:00, 14:00 - 17:00

Morebitne spremembe urnika in poletni urnik. 

Kontakti

E-naslov: ohk.aas@ff.uni-lj.si
Tel. št.: (01) 241 1450

Zaposleni

Maja Vavtar, vodja knjižnice 

Posebnosti knjižnice​

Izposoja na dom: knjige posojamo za 3 tedne, nekatere revije za 1 teden.

Izposoja v čitalnico:  revije, slovarji, enciklopedije, knjige iz posebnih zbirk, dragocena dela, doktorske disertacije, magistrska dela, diplomska dela.

Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (EARL)

Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (EARL) je osrednji repozitorij za tiskane in digitalne vire iz Vzhodne Azije. Temeljna naloga EARL-a je vzpostaviti čim širšo mrežo institucij iz Vzhodne Azije, ki bi kontinuirano prispevale znanstveno in strokovno literaturo ter drugo študijsko gradivo (elektronske baze podatkov, digitalizirano gradivo), in s tem spodbujati razumevanje med narodi teh regij, strokovno javnostjo, študenti in fakultetami.

V okviru EARL-a potekajo javni dogodki (predavanja, predstavitve, okrogle mize), ki se osredotočajo na teme, pomembne tako za partnerje kakor za slovensko in mednarodno javnost. EARL je rezultat skupnih prizadevanj Filozofske fakultete in Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Jangseogak Collections

 

Zbirka Jangseogak vsebuje digitalne slike in digitalizirana besedila zgodovinskih rokopisov, vladnih dokumentov, literaturo izobražencev iz časa dinastije Chosŏn (1392-1910).

Korejska nacionalna knjižnice
Korejska nacionalna knjižnica omogoča dostop do nekaterega digitaliziranega gradiva, ki ga hrani, vključno s starimi in redkimi dokumenti, kot so dragoceno gradivo in posamezni izvodi ter gradiva, za katerega je minilo pet let od datuma njegove objave.

Chinese text project

Elektronska baza starodavnih kitajskih tekstov predvsem iz časa pred Qin in do Han dinastije. Vsebuje tako filozofske, zgodovinske in jezikoslovna besedila, pri nekaterih pa še prevode v angleščino ali moderno kitajščino. Baza vsebuje več kot 3.000 naslovov starodavnih tekstov.

CNKI
CNKI je največji portal digitaliziranih knjig, člankov in ostalega gradiva.
Uporabniki lahko dostopajo do CNKI iz prostorov knjižnice po predhodnem dogovoru.

National Library of China
Kitajska nacionalna knjižnica omogoča dostop do številnih starejših kitajskih knjig.

JapanKnowledgeLib
Zbirka Japan knowledge ponuja spletni dostop do osrednjih japonskih enciklopedij, slovarjev in ostalih referenčnih virov. Med drugim vključuje dostop do polnih besedil Japonske zgodovinske geografske enciklopedije, Enciklopedije Japonske zgodovine, Enciklopedije japonske, Japonskega biografskega slovarja in dostop do več dvojezičnih slovarjev.

Hamaguchijeva zbirka
Dar prof. Hamaguchija obsega več kot 3.000 knjig s področij sociologije, antropologije, zgodovine, jezikoslovja itd. Uporabniki si lahko izposodijo gradivo iz seznama po predhodnem dogovoru.

Guo cui xue bao ziliaoku (國粹學報全文資料庫)
Vsebuje izvode revij s prispevki uglednih kitajskih intelektualcev, ki so delovali v obdobju zatona dinastije Qing. Članki so objavljeni v klasični kitajščini med leti 1905 in 1911.

Quanwen baozhi ziliaoku (全文報紙資料庫資料庫)
Vsebuje članke 8 dnevnih časopisov: United Daily, Economics Daily, Minsheng Daily, United Evening News, The Star, Upaper, World News America, Europe Daily. Zbirka obsega preko 11.900.000 člankov. 

Sinica Sinoweb database
Omogoča dostop do polnih besedil iz arhiva štirinajstih revij najuglednejše tajvanske akademske ustanove Academia Sinica. Najstarejši viri so dostopni od leta 1928.

Staff