Oddelek za azijske študije

Oddelek za azijske študije

O oddelku za azijske študije

O oddelku

Oddelek za azijske študije je bil s prvotnim imenom Oddelek za azijske in afriške študije ustanovljen leta 1995 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ustanovitelji oddelka so bili japonolog dr. Andrej Bekeš ter sinologa dr. Jana S. Rošker in dr. Mitja Saje. Vse od ustanovitve dalje na oddelku delujeta dve katedri: katedra za japonologijo in katedra za sinologijo, ki ponujata študijske programe s področja japonologije in sinologije. S študijskim letom 2015/16 se je začela izvajati tudi smer Koreanistika v sklopu dvopredmetnega programa Kulture Vzhodne Azije. Poleg tega smo od  2009 dalje začeli odpirati vrata tudi v jezike in kulture Indije, v zadnjih dveh letih pa podpiramo tudi lektorat iz perzijskega jezika in uvajanja vsebin s področja iranistike.

Trenutno se na oddelku izvaja 8 študijskih programov na prvi, drugi in tretji stopnji. Na prvi stopnji (dodiplomski študij) se izvajajo enodpredmetni in dvopredmetni študijski program Japonologija, enopredmetni študijski program Sinologija ter dvopredmetni študijski program Kulture Vzhodne Azije z dvema smerema: sinologija in koreanistika. Na drugi stopnji (magistrski študij) se izvajajo enopredmetni in dvopredmetni študijski program Japonologija ter enopredmetni študijski program Sinologija. Na tretji stopnji (doktorski študij) pa pokrivamo področje Azijske in afriške študije znotraj interdisciplinarnega študijskega programa Humanistika in družboslovje Filozofske fakultete in Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. 

Na oddelku izdajamo tudi dve strokovno znanstveni reviji Azijske študije (sprva z naslovom Azijske in afriške študije) ter Acta Linguistica Asiatica. Revija Azijske študije se izdaja že od leta 1997 ter predstavlja prvo in najpomembnejšo periodično publikacijo s področja vzhodnoazijskih vsebin v našem prostoru. Leta 2011 se ji je pridružila še revija Acta Linguistica Asiatica, posvečena jezikoslovnim vprašanjem, prevajanju in didaktiki vzhodnoazijskih jezikov. Obe reviji sta visoko kotirani v mednarodnem akademskem svetu.

V okviru oddelka so bili ustanovljeni tudi štirje raziskovalni centri: kitajski, japonski, tajvanski in korejski center, ki dodatno podpirajo znanstveno-raziskovalne in pedagoške dejavnosti oddelka. Hkrati je oddelek in Filozofska fakulteta skupaj s Fakulteto za družbene vede soustanovil Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (EARL), ki predstavlja osrednji repozitorij za tiskane in digitalne vire iz Vzhodne Azije.

Oddelek za azijske študije na Facebooku

Staff