Jutka Rudaš in Marjanca Mihelič – Razprava o sodobni madžarski književnosti

Vabljeni na dogodek za naslovom Jutka Rudaš in Marjanca Mihelič – Razprava o sodobni madžarski književnosti, ki bo 24. oktobra 2024 ob 15. uri v Modri sobi na Filozofski fakulteti. 

Dogodek bo obiskovalcem ponudil vpogled v najaktualnejše trende in sodobne tokove v madžarski književnosti. Razprava bo osredotočena na književnost 20. stoletja, posebna pozornost pa bo namenjena tistim avtorjem in avtoricam, ki so s svojim delom pomembno prispevali k mednarodnemu priznanju madžarske književnosti ter s svojimi mednarodnimi dosežki in nagradami ugled in veljavo madžarske književnosti povzdignili na svetovno raven. V razpravi bodo posebej izpostavljena tista v slovenščino prevedena madžarska književna dela, ki so odigrala ključno vlogo v kulturnem dialogu med obema državama. V razpravi bosta sodelovali dr. Jutka Rudaš, predstojnica Oddelka za madžarski jezik in književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, in literarna prevajalka, Sovretova nagrajenka Marjanca Mihelič, ki je odlikovana s križem madžarskega reda za zasluge. Moderatorka razprave bo Nina Ambrožič, magistrska študentka hungaristike na Oddelku za madžarski jezik in književnost Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Pred razgovorom bo Mihaela Modic z Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete UL predstavila jezikovne težave pri prevajanju iz madžarščine v slovenščino, študenti Univerze v Ljubljani pa bodo prebrali odlomke iz svojih prevodov.

Razprava bo potekala v slovenskem jeziku.

V sodelovanju z Lisztovim inštitutom Ljubljana.

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon