Znanstvenoraziskovalni inštitut

Poročilo o spremljanju konzorcijev evropske raziskovalne infrastrukture (ERIC) in možnosti za prihodnost

Evropska komisija je objavila tretje poročilo o spremljanju uredbe o konzorcijih evropske raziskovalne infrastrukture (ERIC). Uredba, sprejeta leta 2009, olajšuje vzpostavitev in delovanje raziskovalnih infrastruktur v evropskem interesu. Do zdaj je uredba omogočila ustanovitev 26 konzorcijev ERIC, še vsaj sedem pa jih je v pripravi.

Poročilo vsebuje podrobnosti o napredku in statistične podatke. ERIC ima zdaj v povprečju 14 članov, zato se je število članov starejših ERIC na splošno povečalo za 70 %. 60 % infrastruktur Evropskega strateškega foruma za raziskovalne infrastrukture (ESFRI) je bilo ustanovljenih kot ERIC.

Ker naj bi Evropska komisija pripravila predlog za pregled sedanje zakonodaje ERIC, poročilo obravnava tudi področja, ki jih je treba okrepiti ali izboljšati. Finančna in operativna vzdržnost ostaja glavni izziv za ERIC. Poročilo vsebuje številna priporočila, med drugim za okrepitev sinergij med regionalnimi in nacionalnimi finančnimi mehanizmi ter finančnimi mehanizmi EU, da se ERIC-om olajša dostop do njih.

V poročilu so navedene tudi možnosti za uskladitev pogojev zaposlovanja med državami, ki sodelujejo v ERIC, zlasti za izboljšanje kariernih možnosti za zaposlene v ERIC. Predlagano je tudi, da se bolje opredelijo dejavnosti ERIC, in sicer da se izboljša dostop do nadnacionalnih naložb. Poleg tega bi se lahko izvedle izboljšave za lažje sodelovanje tretjih držav v ERIC.

Notices

Department of Geography

Change of Office Hours Simon Kušar

Department of Psychology

Change of Office Hours Renata Marčič

Department of Archaeology

Change of Office Hours Katharina Zanier

Department of Geography

Change of Office Hours Nejc Bobovnik

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Martin Anton Grad