Univerza v Sendaiu - sodelovanje

ENOMESEČNI ŠTUDIJ NA UNIVERZI TOHOKU FUKUSHI

Tohoku fukushi daigaku - Visoka šola za socialno delo Tohoku v mestu Sendai nudi tečaje japonskega jezika in kulture, ob vikendih ekskurzije ter priskrbi prenočišče v študentskem domu. Datum bo objavljen naknadno. Udeleženci nosijo potne stroške do mesta Sendai (pribl. 1000 EUR) ter stroške prehrane in lokalnega prevoza (skupaj cca 20 evrov na dan), stanovanje v domu pa je brezplačno.

Na voljo je 4-5 mest. Prednost pri prijavi imajo redno vpisani študentje 2., 3. in 4. letnika.

Razpis za program na U. Tohoku Fukushi bo spomladi 2018.

 

UPORABNE SPLETNE POVEZAVE

http://www.tfu.ac.jp/kokusai/guide.html (Povezava za študente, ki odhajajo na izmenjavo, kjer si lahko ogledate kako delujejo njihove izmenjave in dogodke v povezavi z njimi)                                                                                                                                               
http://en.wikipedia.org/wiki/Tohoku_Fukushi_University (Spletna stran na wikipediji, ki ponuja okvirni pogled na fakultetno in predstavi njeno ozadje in zgodovino)
http://www.tfu.ac.jp/en/index.html (Glavna spletna stran fakultete)
http://www.city.sendai.jp/keizai/sangyou/yuchi-miryoku-e/environment/index.html (Spletna stran z uporabnimi nasveti o pohajkovanju po Sendaiu)

 

VTISI ŠTUDENTOV

Kje, kdaj ste bili?
Univerza Tohoku Fukishi Daigaku + potovanje po Japonski november, december, januar

Pozitivne in negativne strani študija?

+ pripravljenost in angažiranost profesorjev
+ Lee Sensei
+ super študentska hiša 10m za fakulteto
+ možnost učenja v kabinetu od profesorice

Negativnih stvari ni. Morda je samo malo moteče to, da te na vsakem koraku japonski študentje gledajo in opazujejo, kot da si iz drugega planeta.

Kaj natančno ste tam študirali?

Japonsko kulturo in jezik.

Odnos profesorjev in samo vzdušje fakultete?

Mislim, da nima več smisla govoriti o Lee Sensei, ki je tudi po mnenju ostalih sošolcev, ena izmed najbolj navdihujočih in prijaznih ljudi, ki jih spoznaš v življenju. Vsi profesorji v Sendai-u pa sledijo temu zgledu, saj so vedno pripravljeni pomagati in svetovati glede učenja japonščine. Študentje imajo na voljo knjižnico, računalniško učilnico, kabinet … Ob prihodu smo v uporabo dobili tudi dva računalnika Mac Book Air, ki smo jih imeli pri sebi v hišici.
Fakulteta je fenomenalna. Dokaj majhna, ampak z vzdušjem domačnosti v katerega se zaljubiš takoj. Ima tudi veliko menzo, kjer smo se prehranjevali in veliko trgovin, ki so odprte ves čas.

Nora stvar k se vam je zgodila?

Kljub prepričevanjem, da naj ne gremo sami na karaoke, se nas je pet Slovencev odpravilo v center Sendai-a, na karaoke. Ker je v Sloveniji stalna praksa, da se vse šteje na prostor, avto in sobo, nismo pričakovali, da se na Japonskem šteje po osebah. Na koncu smo za 5h karaok morali plačati 350€. Ob pol treh zjutraj smo klicali profesorico, ki pa nam ni mogla nič pomagati. Kasneje smo s spremstvom našli bankomat, ki deluje tudi ponoči in plačali.

Kaj bi svetovali študentom, ki se odpravljajo na isto štipendijo?

Spoznajte čim več ljudi in se potrudite ostati v kontaktu. Če imate čas si ga res vzemite in preglejte Sendai po dolgem in počez, saj se najde ogromno zanimivih stvar in priložnosti. Sendai je mesto na Japonskem, ki je popolnoma drugačno od Tokia ali Osake, ker je še vedno dokaj majhno in je ohranilo svoj japonski duh.

Kako vam je zneslo finančno?

Štipendije pri tej izmenjavi ni, ampak smo pa študentje dobili kupone za hrano, ki smo jih lahko unovčevali vsak dan (tudi večkrat), ko pa nam jih je zmanjkalo pa smo dobili nove. Imeli smo tudi svojo hišico 10m za fakulteto, za katero nismo plačevali nič. Samo bivanje v Sendaiu in zapravljanje za hrano, japonske stvari, ki smo si jih morali kupiti in karaoke nas je po enem mesecu prišlo okoli 400€. Treba je pa plačati tudi karto, za katero smo odšteli 800€. Kasneje smo še en mesec potovali po Japonski, kar pa tudi ni tako drago, kot vsi strašijo. Sama sem za vse prihranila med poletnimi počitnicami.

 

ŠTUDENTJE NA IZMENJAVI

Tadej Laslo

Anja Hedl - anja [dot] hedl [at] gmail [dot] com

Katja Šifkovič - sifkovic [dot] katja [at] gmail [dot] com

Danijela Ristič - danijela [dot] karate [at] gmail [dot] com

Katerina Grego - katerina [dot] grego [at] gmail [dot] com