Univerza Tsukuba - sodelovanje

ENOLETNI ŠTUDIJ NA UNIVERZI V TSUKUBI 1.10.2018 - 30.9.2019.

Univerza v Tsukubi, s katero oddelek AAŠ sodeluje že od nastanka, je ena najuglednejših japonskih državnih univerz. Nahaja se pribl. 50 km iz Tokia, v pred 40 leti zgrajenem mestu Tsukuba, ki je zraslo kot univerzitetno in znanstveno raziskovalno središče. Študij na univerzi traja tri trimestre. Študentje/tke obiskujejo intenzivni tečaj japonskega jezika, lahko pa tudi poslušajo predavanja za dodiplomske študente na Kolidžu za japonski jezik in kulturo Univerze v Tsukubi.

Študij v Tsukubi v okviru sporazuma o meduniverzitetni izmenjavi je možen za eno leto ali za en semester.

 

 

UPORABNE SPLETNE STRANI

http://www.tsukuba.ac.jp/english/ (Osnovna stran v angleščini)
http://scholarship-positions.com/2011-university-of-tsukuba-%E2%80%9Ctsukuba-scholarship%E2%80%9D-for-international-students-japan/2011/02/05/ (Dodatne informacije o štipendijah, ki jih ponuja fakulteta)
http://www.tsukubainfo.jp/
(Spletna stran z informacijami o življenju v Tsukubi) http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Tsukuba (stran Wikipedija)

 

VTISI ŠTUDENTOV:

Tsukuba. 5.9.2011- September 2012

Pozitivne in negativne strani študija?
Pozitivne: Vse.
Negativne: Nobena. Morda samo  to, da si občasno zelo  utrujen, ker moraš 24ur na dan govoriti japonsko, kar pa je RESNIČNO trudno. Se pa seveda kaže tudi kot pozitivna plat študija, saj se znanje jezika hitro viša.

Kaj natančno ste tam študirali?
Arheologijo, japonščino in japonsko kulturo.

Odnos profesorjev in samo vzdušje fakultete?
Profesorji so vsi super!
 Arheologija: vsi zelo navdušeni nad tem, da znam japonsko in želim raziskovat japonske kofune. Zaradi tega sem bila predstavljena mnogim ljudem. Zelo radi pomagajo.
Japonščina in japonska kultura: Dokaj povprečno. Korekten odnos, z nekaterimi več stika, z nekaterimi manj.
“Vzdušje fakultete”: Tsukuba je super univerza z zelo pametnimi profesorji in malo manj pametnimi študenti. Organizacija same univerze je tudi odlična (občasno jim pa seveda zablokira vse – in potem se vedno spomnim na FF).

Nora stvar, ki se vam je zgodila?
Trenutno: Dobremu prijatelju Denisu sem poslala ramen, ki pa so ga na carini zaplenili. Sumljivi prašek so poslali na analizo samo zato, da so ugotovil, da sta notri pripravek za juho in aroma. Za preiskavo morate seveda plačati sami, kar pa stane okroglih 60€.
Drugače pa se je zgodilo preveč in se ne morem odločiti za en dogodek. Npr. najbolj nadležna stvar je, ko te na skrivaj fotografirajo ali pa te pa zasledujejo … najbolj zabavni so pa dedki, ko te prepričujejo, da se moraš nujno poročiti z Japoncem.

Kaj bi svetovali študentom, ki se odpravljajo na isto štipendijo?
Začnite pisat “ronbun” že decembra!

Kako vam je zneslo finančno?
Čisto odvisno od meseca. Odvisno koliko stroškov se ti je določen mesec nabralo ; npr. elektrika se plačuje na tri mesece in ara (300 evrov) se plača dvakrat v letu (ko prideš in ko se aprila seliš) - takrat so stroški kar veliki. Potem greš pa se na kakšno potovanje in si popolnoma brez denarja. Dvakrat so mi starši nakazali po 200 evrov, en mesec sem pa sem  jedla  bolj malo. Ampak drugače se s to štipendijo da lepo preživeti … pač ne ješ jabolk, ker eno stane 177 yenov (1 jabolko!!!).

 

ŠTUDENTJE NA IZMENJAVI

Petra Blaj Hribar - petrablei [at] yahoo [dot] co [dot] jp
Maša Rožman  - masa00rozman [at] gmail [dot] com