Univerza Miyazaki - sodelovanje

ENOLETNI DODIPLOMSKI ŠTUDIJ NA UNIVERZI MIYAZAKI od 1. oktobra 2018 do 30. septembra 2019

več informacij o univerzi na http://www.miyazaki-u.ac.jp/ Razpisano je eno študijsko mesto, ki ga štipendira Fundacija Heiwa Nakajima. Štipendist/-ka od fundacije dobi letalsko karto in mesečno žepnino okoli 120.000 jenov, šolnine je oproščen/-a.

 

UPORABNE SPLETNE POVEZAVE

http://www.miyazaki-u.ac.jp/english/ (Osnovna stran v angleškem jeziku)
http://www.facebook.com/miyazaki.uni (Facebook stran, kjer so napisane osnovne informacije in se je možno povezati s tamkajšnjimi študenti)
http://www.4icu.org/reviews/2720.htm (Ocena fakultete)
http://www.mif.or.jp/english/modules/content014/index.php?id=1 (Vodnik za življenje v Miyazakiju)

 

VTISI ŠTUDENTOV

Kar se samega študija tiče, tu obiskujem predavanja na oddelku za kulturo in izobraževanje (教育文化学部) za študente na izmenjavi, vsak dan dve do tri predavanja po dve šolski uri skupaj. Ta predavanja se osredotočajo predvsem na približevanje in boljše poznavanje japonske kulture ter seveda praktično znanje japonskega jezika (branje časopisov, spisov, ppt predstavitve itd.) Sošolci so večinoma s Tajvana, Kitajske, in Koreje. Po želji se lahko vključiš tudi v redna predavanja skupaj z japonskimi študenti, vsaj z nižjimi letniki, da lahko slediš lekciji. Slabih strani pri samem študiju niti ni toliko, morda to, da predavanja niso posebno določena (npr. zgodovina, literatura…).
Univerza ima štiri oddelke in je kar velika. Ampak se mi zdi da so študentov na izmenjavi se posebej pozorni in še potrebuješ koga za pogovor, nasvet ali kaj podobnega, se vedno kdo najde, od svetovalcev, tutorja pa do profesorjev in podiplomskih študentov. Na splošno zelo primerno okolje za študij. Tudi priložnosti za spoznavanje novih ljudi ne manjka. Ena je že samo bivanje v mednarodnem študentskem domu, kjer pa je večina stanovalcev Japoncev.
Verjetno je dobro, če omenim, da tu ni tako živahno kot npr. v Tokiu, ampak je precej podeželje, vsaj z japonskega stališča. Okoli univerze je sicer vse kar potrebuješ za vsakodnevno življenje (trgovina, banka, telovadnica, restavracije, onsen …) za kakšne večje nakupe se je pa moraš odpravit v mesto, kar traja približno pol ure z avtobusom, ki je tudi glavno prevozno za študent brez avta. Meni osebno je zelo všeč, da skozi okno učilnice lahko vidiš palme in morje. Pred kratkim se je ravno pričela sezona surfanja in s kolesom si tam v dobre pol ure.
Vsekakor bi priporočila študij tu v Miyazakiju. Ne se ustrašit, ker je malo bolj podeželsko okolje in sama univerza morda ni tako znana kot Tokyo, Gunma ali Tsukuba. Studijski program je v redu in z nekaj truda lahko odneseš se in se dobrih izkušenj. Življenje tu je bolj umirjeno in ljudje so zelo dostopni, tudi okoliški prebivalci. Štipendija sam je odlična. Študentsko življenje brez finančnih skrbi, saj so cene malo nižje kot v večjih mestih. Poleg tega pa si lahko privoščiš potovanja tako znotraj kot tudi zunaj Japonske. Na kratko, življenje in študij tu sta prijetna in Miyazaki ti zelo hitro priraste k srcu.