Univerza Gunma - sodelovanje

ENOLETNI ŠTUDIJ NA UNIVERZI GUNMA na fakulteti za družboslovje in informatiko od 1. oktobra 2018 do 30. septembra 2019

 

Univerza Gunma je glavna državna univerza istoimenske prefekture. Sedež ima v mestu Maebashi, dobrih 100 km iz Tokia. Študij traja dva semestra. Študentje/tke najprej en semester obiskujejo intenzivni tečaj japonskega jezika, nato pa lahko poslušajo tudi predavanja za dodiplomske študente na Fakulteti za družboslovje in informatiko.

 

UPORABNE SPLETNE POVEZAVE

http://www.gunma-u.ac.jp/english/index-e2.html (Osnovna stran v angleščini)
http://cier.aramaki.gunma-u.ac.jp/page5/annai2012.pdf (pdf. z uvodnimi informacijami o sprejetju na fakulteto)
http://en.wikipedia.org/wiki/Gunma_University (Wikipedija stran z osnovnimi informacijami)
http://ci.nii.ac.jp/organ/journal/INT1000000038_en.html (Kronološko urejeni dnevniki delovanja)

 

VTISI ŠTUDENTOV

Gunma, 2010/11

Pozitivne in negativne strani študija?
+ konstanten  stik z jezikom
+ nova poznanstva
+dober program študija

- zaostanek na domači fakulteti

Kaj natančno ste tam študirali?
japonščino 

Odnos profesorjev in sam vzdušje fakultete?
Velik plus. Med predavanji zelo prijazni, po predavanjih vedno pripravljeni pomagat, velikokrat nas je kakšen profesor peljal na večerjo ali pa na pijačo. V pisarni se tudi zelo potrudijo zate, kakršenkoli problem imaš, lahko greš tja in ti vedno vse uredijo. Še zaposlene v trgovini  so zelo prijazne. Kampus je relativno majhen, ampak zelo lep, meni je imelo vse skupaj dajalo zelo prijetno domače vzdušje.

Nora stvar k se vam je zgodila?
Velikokrat so me pozdravljali neznanci, policaj mi je ustavil promet in na Seijinshikiju se je hotela z mano slikat večja truma Japoncev. Počutila sem se kot pomembna in znana zvezdnica. Meni osebno je bilo noro všeč vse, kar sem šla pogledat, ker sem zelo rada potovala. Veliko stvari se mi je zgodilo v samo pol leta, težko izpostavim samo eno.

Kaj bi svetovali študentom, ki se odpravljajo na isto štipendijo?
Naj čimveč potujejo in se udeležujejo vsega, kar se jim ponudi. Gnijejo za računalnikom v sobi lahko tudi doma. Pa čimveč časa naj preživijo s prijatelji, ker bo vsega zelo hitro konec in jih potem večinoma ne bodo videli nikoli več.

Kako vam je zneslo finančno?
Brez problemov, po zaslugi bogate štipendije.

Gunma 2009/2010

Pozitivne strani: poudarek na japonskem jeziku v prvem semestru (razporeditev glede na opravljen razporeditveni test, tako da je stopnja prilagojena znanju), v drugem precej izbirno; dodatni praktični predmeti (ikebana, kendou, japonska glasba in likovna umetnost…). Poleg obveznih predmetov japonskega jezika sem sam obiskoval še predavanja splošnega japonskega družboslovja na fakulteti za družbeno informatiko ter predavanja korejskega jezika na pedagoški fakulteti, poleg tega pa sem imel tudi mentorja, ki sicer uradno na univerzi ne poučuje filozofije, je pa po stroki filozof in mi je svetoval z literaturo na področju japonske filozofije, ki sem jo prebiral v lastni režiji. Profesorji in vsi ostali uslužbenci univerze so predvsem zelo 'japonsko' prijazni, je pa univerza tudi dovolj majhna in temu primerno domačna. Nasploh človek počasi dobi občutek, 'da se vsi poznajo'. Pomembno pa je morda tudi to, da je tujih študentov ravno toliko in ravno iz takšnih koncev sveta, da angleščina ne nadomesti japonščine kot neformalni skupni jezik.
Nora stvar: imel sem priložnost opravljati syo-dan izpita tako za kendou kot za iadou; nasploh so bili treningi, ki potekajo izven fakultete, izredna priložnost za spoznavanje nekaterih še drugačnih vidikov življenja Japoncev in za spoznavanje odnosa njih samih do svoje tradicionalne kulture. Študentom predlagam, da izkoristijo vse priložnosti tako za študij kot za druženje in da se ne ustrašijo situacij v katerih se globlje vključujejo v japonski vsakdan kakor le kot obiskovalci, kot ryuugakusei. Finančno sem dobro shajal, državna štipendija dopušča precej lagodno življenje.
 

 

ŠTUDENTI NA IZMENJAVI

Marko Ogrizek  - donbauch [at] yahoo [dot] com
Martina Petrač  - martina [dot] petrac [at] gmail [dot] com