Back to top


04.10.2018

Blišč cesarskih grobnic dinastije Ming

Vabljeni na serijo predavanj Zlato kitajskih cesarjev.


Vabimo vas na predavanja, ki bodo potekala v Narodnem muzeju ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev. Predavanja bodo potekala vsak prvi četrtek v mesecu ob 18.00 v Narodnem muzeju. 

Več o predavanjih si lahko preberete na strani Narodnega muzeja Slovenije

4. 10. ob 18.00 bo potekalo prvo predavanje z naslovom Blišč cesarskih grobnic dinastije Ming: Cesar Wanli in njegova podzemna palača.

 

Izvleček: 

Na Kitajskem so že vse od dinastije Shang (1554 - 1054 pnš.) posvečali veliko pozornosti gradnji grobnega območja in podzemnih palač za vladajoči sloj. V poznejših stoletjih so v ta namen dodeljevali vedno več površine. V času dinastije Ming (1368–1644) so grobnemu območju dodelili kar 40 km2 ozemlja severozahodno od Pekinga, kjer se ob vznožju gore niza 13 cesarskih grobnic. Predavateljica bo predstavila cesarsko grobno območje dinastije Ming s poudarkom na podzemni palači cesarja Wanlija, ki je na Kitajskem vladal od leta 1573 do 1620. S tem bo osvetlila tudi ozadje številnih zlatih izdelkov, ki so razstavljeni v Narodnemu muzeju Slovenije – ti so namreč ožigosani z letnico 1601 in izdelani v pooblaščeni zlatarski delavnici urada Yinzuo –, ter pomen in vlogo zlata na Kitajskem.

 

 

Predavanja

 

  • Četrtek, 10. januarja 2019, ob 18. uri
    Asist. dr. Maja Veselič: Od muslimanov na Kitajskem do kitajskih muslimanov: sinizacija prebivalcev islamske veroizpovedi od dinastije Ming dalje 

 

  • Četrtek, 7. februarja 2019, ob 18. uri
    Izr. prof. dr. Nataša Vampelj Suhadolnik: Slikarstvo in kaligrafija v času dinastije Ming

 

       Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja.03.10.2018

Prof. Leith Morton: Contemporary Japanese Poetry - The Female Voice

V ponedeljek 8. oktobra bo ob 13.00 v predavalnici 2-Rim. gostujoče predavanje prof. Leitha Mortona o ženskem glasu v sodobni japonski poeziji. Predavanje bo v angleškem jeziku. Vljudno vabljeni!


Vsebina predavanja

This lecture will discuss the female voice (in poetry written by women) as it has appeared and evolved in Japanese poetry over the past two or three decades. Some reference will be made to earlier women poets who created the template for poets who came later. The chief focus will be on the genre of poetry known as ‘shi’ (free verse), but some mention will be made of such other genres of contemporary verse as tanka and haiku. Out of hundreds of women poets who wrote important collections of poetry in the 20th century, a few will be selected for analysis in an attempt to demonstrate the contours of the literary field established by Japanese female poets.

 

O predavatelju

Leith Morton (Professor Emeritus, Tokyo Institute of Technology; Research Fellow, Trier University) has written many books on modern Japanese literature and culture, including: Modernism in Practice: An Introduction to Postwar Japanese Poetry, (Hawaii UP, 2004); Yosano Akiko no “Midaregami” wo Eigo de Ajiwau [Enjoying Yosano Akiko’s “Tangled Hair” in English] (Chūkei shuppan, 2007); The Alien Within: Representations of the Exotic in Twentieth-Century Japanese Literature, (Hawaii UP, 2009); Masayo Koike, Ishigaki Rin, Tanikawa Shuntaro: Selected Poems, (Vagabond Press, 2014); Routledge Handbook of Modern Japanese Literature, co-edited with Rachael Hutchinson (Routledge, 2016) and Minashita Kiryū, Yotsumoto Yasuhiro and Soh Sakon: Selected Poems (Vagabond Press, 2017). His career has included lecturing in Japanese at the University of Sydney and holding the chair of Japanese at the University of Newcastle. He is also a poet and translator, with over 12 volumes of poetry and poetry translations published, including Tokyo: A Poem in Four Chapters (Vagabond Press, 2006).03.10.2018

Predavanje slavnega kitajskega pisatelja Liu Zhenyuna

Vabljeni na predavanje slavnega kitajskega pisatelja Liu Zhenyuna, ki bo v ponedeljek, 8. oktobra 2018, od 10.00 do 12.00 ure v Modri sobi na Filozofski fakulteti UL. Predavanje bo potekalo v kitajskem jeziku s prevodom v slovenščino.


Liu Zhenyun, ki je na Kitajskem trenutno zelo popularen avtor številnih knjižnih uspešnic in filmskih scenarijev, se je rodil leta 1958 v provinci Henan, in diplomiral na Pekinški univerzi. Po diplomi se je ukvarjal z novinarstvom, v osemdesetih letih pa se je v celoti posvetil pisateljskemu poklicu.

Za roman Ena beseda je več kot nešteto je leta 2011 prejel znano kitajsko literarno nagrado Mao dun. Ta roman je postal tudi knjižna predloga za film Intimni pogovori, ki ga je režirala njegova hči, Liu Yulin, in bila zanj prav tako nagrajena.

Predvajanja filma Intimni pogovori in pogovora z režiserko Liu Yulin se lahko udeležite 8. oktobra od 16.00 do 20.00 ure v Slovenski kinoteki. Med najbolj znana Liu Zhenyunova dela štejemo še roman Jaz nisem gospa Bovary ( 我不是潘金莲), ki je bil prodan v milijonih izvodih in ga je v filmski jezik prevedel režiser Feng Xiaogang in številne novele, kot na primer »Spomin na 1942«, ki govori o veliki lakoti v njegovem rodnem kraju. Liujeva dela so bila prevedena v več kot osemindvajset jezikov, veliko pa je bilo prirejenih tudi v filmske in televizijske scenarije. Med slednjimi je bolj znano delo Mobilnik (手机).

 

Vabilo

SLIKOVNO GRADIVO