Predavanje dr. Mitje Sajeta: "Svilna pot skozi zgodovino"

V četrtek, 3. decembra, se v Cankarjevem Domu s predavanjem dr. Mitje Sajeta z naslovom Svilna poti skozi zgodovino začenja cikel predavanj Vzhodna Azija - pasti in upanja.

Svilna pot je skupno ime za mrežo kopenskih in morskih poti od vzhodne prek srednje Azije do Evrope. To ni bila le trgovska pot, temveč so potovali tudi znanje, tehnike, verstva, ideje in kulturni vplivi. Njen začetek sega v drugo stoletje pr. n. št., ko je kitajski diplomat in raziskovalec Zhang Qian odkril pot na zahod. Po eni od vej svilne poti so na Kitajsko prihajali tudi vplivi budizma iz Indije, med njimi tudi motiv, na katerem sloni pripoved o Opičjem kralju.

Predavanje bo v zgodovinski kontekst postavilo tudi to zgodbo, ki jo v izvedbi Kitajskega narodnega gledališča za pekinško opero (The China National Peking Opera Company) letos gosti Gallusova dvorana Cankarjevega doma med 28. in 31. decembrom. Pri Opičjem kralju gre namreč za lik, ki je nastal na Kitajskem v kontekstu romana z naslovom Potovanje na zahod, vendar je zelo kmalu postal del skupne kulturne dediščine vseh vzhodnoazijskih regij, zlasti Japonske in Koreje. Predstava bo zastavljena kot posredna himna ideji humanizma in njenih najlepših vrednot: svobode, radovednosti, odprtosti in vzajemnega spoštovanja.

Lepo vabljeni na predavanje, ki bo v četrtek 3. decembra ob 19. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.