Back to top
Predavanje in delavnica na temo tradicionalne japonske glasbe
Oddelek za azijske študije (Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani)
(prof. Tadashi Tajima, prof. Sayuri Sakamoto)
 
18. januar 2018, R2 (11:20 ~ 13:00)
 
18. januarja 2018 bomo na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani gostili igralca na shakuhachi, prof. Tadashija Tajimo in igralko na koto, prof. Sayuri Sakamoto. Od 11:20 do 13:00 bosta v učilnici R2 izvedla predavanje ter delavnico na temo zgodovine japonske tradicionalne glasbe in vrste piščali imenovane shakuhachi. Predavanje in delavnica bosta v japonščini, v slovenščino bo konsekutivno tolmačila dr. Klara Hrvatin.
 
Prof. Tajima Tadashi, ki izhaja iz družine izvajalcev na shakuhachi je večkrat prejel nagrade za svoje delo, ter bil povabljen na različne mednarodne festivale kot so Glasbeni festival Salzburg in Glasbeni festival Bach.
 
Izvajalka na inštrumentu koto, prof. Sayuri Sakamoto, se je začela učiti kota (šole stila Ikuta) pri treh letih, in dosegla prvo mesto na 35. tekmovanju Miyagi združenja za koto (v kategoriji mladink). Leta 2016 je osvojila prvo nagrado na tekmovanju V spomin na Miyagija.
 
Na predavanju bomo lahko slišali več o zgodovini inštrumenta shakuhachi, njegovih vrstah in strukturi, različnih izvajalskih tehnikah, načinu igranja in glasbeni lestvici. Poleg tega ga bomo lahko v živo slišali v spremstvu inštrumenta koto, udeleženci pa bodo imeli tudi enkratno priložnost preizkusiti se v igranju na shakuhachi. Vljudno vabljeni.
 
Projekt subvencionira Japonska fundacija.