Back to top

Vljudno vabljeni na odprtje projekta JAPOM (ali Japonska med nami) in otvoritev fotografske razstave Gorazda Vilharja V DUHU JAPONSKE TRADICIJE, ki bosta v sredo (17.5.) ob 18:00 uri v Slovenskem etnografskem muzeju.

Projekt »Japom«, ki bo potekal od maja do oktobra 2017, nastaja v sodelovanju akademskih in izobraževalnih institucij: Narodnega muzeja Slovenije (NMS), Slovenskega etnografskega muzeja (SEM), Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Galerije Vžigalica (Mestni muzej), Slovenske kinoteke, Kinodvora, Genki centra, Veleposlaništva Japonske v Sloveniji ter Oddelka za azijske študije (FF UL). Glavni namen oziroma cilj projekta je sodelovanje vseh omenjenih institucij pri prikazovanju heterogenih področij japonske kulture v Sloveniji in njihovem približevanju slovenski javnosti.

Več o samem projektu, ter o prihajajočih dogodkih v skopu projekta, si lahko preberete na naši strani.

Prav tako se nam lahko pridružite tudi na facebook-u.

 

Projekt »JAPOM«, ki bo potekal od maja do oktobra 2017, nastaja v sodelovanju akademskih in izobraževalnih institucij: Narodnega muzeja Slovenije (NMS), Slovenskega etnografskega muzeja (SEM), Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Galerije Vžigalica (Mestni muzej), Slovenske kinoteke, Kinodvora ter Oddelka za azijske študije (FF UL), Genki center, in Veleposlaništva Japonske v Sloveniji. Glavni namen oziroma cilj projekta je sodelovanje vseh omenjenih institucij pri prikazovanju heterogenih področij japonske kulture v Sloveniji in njihovem približevanju slovenski javnosti. V več slovenskih muzejih so različni japonski predmeti in umetnine, ki so večinoma hranjeni v depojih. V skupnem projektu bomo izbrano japonsko dediščino skozi različne kontekstualne prijeme prikazali širšemu slovenskemu občinstvu, pri tem pa organizirali številne spremljevalne dejavnosti, ki bodo še dodatno osvetlile zgodovinsko ozadje ter pomen posameznih predmetov v kontekstu japonske kulturne zapuščine.

V Narodnem muzeju bosta s prikazom posameznih primerov vojaškega orožja in zaščitne opreme prevladovali vojaška tematika in bojevniška kultura, ki je igrala pomembno vlogo v tradicionalni japonski družbi. Slovenski etnografski muzej bo s fotografsko razstavo tradicionalnih japonskih festivalov slovenskega fotografa Gorazda Vilharja zaobjel njihovo vlogo v japonski družbi. Obenem bo prikazal japonski čajni obred pod vodstvom dr. Paule Braga. Galerija Vžigalica (Mestni muzej) bo s skupinsko razstavo umetniške skupine iz Osake in okolice ponudila vpogled v produkcijo umetniške scene galerije Shimbunonna. Predvsem bo njen namen razkriti organizacijo ter preživetvene strategije umetnikov, ki živijo t. i. dvojno življenje. Omenjene razstave bo vsebinsko zaokrožila razstava Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, ki bo predstavila slovenske pomorščake v Vzhodni Aziji in njihovo »vlogo pri odkrivanju Japonske« v prvi polovici 20. stoletja.

Poleg omenjenih razstav bodo v Kinoteki ter Kinodvoru prikazovali japonske filme, vsebinsko vezane na razstave. Oddelek za azijske študije na FF UL pa bo organiziral številne spremljevalne dejavnosti (predavanja, mednarodni simpozij, delavnice, izdaja tematske številke revije Azijske študije), ki bodo še dodatno osvetlile posamezne vidike japonske družbe in jih umestile v širši kontekst razumevanja japonske vloge v sodobnem svetu. Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji in Genki center pa se bo projektu pridružilo s šesto prireditvijo Dan Japonske.

Namen projekta je slovenski javnosti približati različne vidike japonske družbe in z njo povezanih multikulturnih odnosov, s čimer bi ne le osvetlili tranzicijsko pot japonske družbe, temveč prispevali k poglobljenemu razumevanju kulturnih, filozofskih, političnih, družbenih, umetniških in idejnih vrednot in s tem k preseganju stereotipnih podob in sprejemanju različnih kulturnih vrednot.

Spored vseh dogodkov najdete tukaj, sproti pa jih bomo objavljali tudi na strani projekta na facebook-u.

Vse dodatne informacije si lahko preberete v naši programski knjižici.

 

 

 

 

Dogodki

 

 

 

Slike: