Back to top

Mitja SAJE Svilna pot skozi zgodovino”, 3. december 2015

Jana S. Rošker "Konfucij v kavbojkah – vloga modernega konfucijanstva v sodobnih vzhodnoazijskih družbah", 6. januar 2016

Anderej BEKEŠ "Vzhodna Azija - talilni kotel jezikov",  20. januar 2016

Luka CULIBERG "Cosplay samuraji - Kultura, tradicija, modernost – kaj ti pojmi dejansko pomenijo ali kako razumeti drugega v "multi-kulti" svetu?", 3. februar 2016

Tinka DELAKORDA KAWASHIMA "Japonska - religiozna ali ateistična država?", 2. marec 2016 , avdio prispevek na ARSu (radio RTV)

Boštjan BERTALANIČ "Zavožena leta, reaktorji, skale in olimpijske igre", 16. marec 2016

Maja VESELIČ "Fukušima, kraj nesrečnega imena", 7. april 2016

Nataša VAMPELJ SUHADOLNIK "Leonardo da Vinci v kitajski preobleki: značilnosti kitajskega tradicionalnega slikarstva in primerjava z zahodnim slikarstvom", 20. april 2016

KANG Byoungyoong  “Večer sodobne korejske poezije”, 25. maj 2016

 

Cikel predavanj v Cankarjevem domu je začel sinolog in zgodovinar Mitja SAJE s predavanjem “Svilna pot skozi zgodovino”  3. decembra 2015 in zaključil korejski literarni zgodovinar in pisatelj KANG Byoungyoong 25. maja 2016 z “Večerom sodobne korejske poezije”.
V ciklu je bilo predstavljenih 10 tem, ki so jih predstavili japonologi, koreanisti in sinologi, sedanji ali nekdanji sodelavci Oddelka za azijske študije. Razveseljivo je, da so večino predavanj predstavili mlaši sodelavci iz prvih generacij študentov na oddelku, ki so se odločili stopiti na pot raziskovanja Vzhodne Azije. Štiri teme so so se neposredno dotikale Kitajske (zgodovina, svet idej, umetnost, film), štiri Japonske (religija, mednarodna politika, masovna kultura, katastrofa v Fukushimi), ena celotne Vzhodne Azije (jeziki), ter ena - Koreje (književnost).

Poleg predavanja Mitja SAJETA (“Svilna pot skozi zgodovino”) so bila posebej velike obiska deležna predavanja Jane ROŠKER, Tinke DELAKORDA KAWASHIMA, Maje VESELIČ ter "Večer sodobne korejske poezije" s KANG Byounyoongom.

Cikel je širši publiki približal zgodovino, miselni svet, umetnost, književnost ter družbene probleme, s katerimi se soočajo sodobne družbe v Vzhodni Aziji.
Kot zadolženi za organizacijo cikla se v imenu Oddelka za azijske študije ponovno zahvaljujem vodstvu Cankarjevega doma in vsemu osebju za pomoč in sodelovanje pri izvedbi. Oddelek za azijske študije bo z veseljem sodeloval v podobnih projektih tudi v bodoče.

red. prof. dr. Andrej Bekeš, Oddelek za azijske študije FF UL