Back to top
V Ljubljano na povabilo Oddelka za azijske in afriške študije prihaja priznani japonski pesnik in dramaturg Takahashi Mutsuo, ki bo svoj obsežni opus predstavil v pogovoru s pesnico in prevajalko Yamasaki Kayoko.
 
TAKAHASHI Mutsuo, rojen l. 1937 v Fukuoki na Japonskem, se s pisanjem ukvarja od otroštva, prvo pesniško zbirko je izdal kot študent na Pedagoški univerzi v Fukuoki. Leta 1964 se je preselil v Tokio in izdal pesniško zbirko “Drevo vrtnic, Lažna ljubimca”, ki je pritegnila pozornost širšega literarnega sveta na Japonskem, vključno z avtorji, kot je Mishima Yukio. Od takrat pa vse do danes je preizkušal različne možnosti izražanja ne samo v poeziji, temveč tudi v žanrih, kot so haiku, tanka, gledališki žanri no, kyogen in joruri. Napisal je tudi dramaturgijo za scenska dela Medeja, Kralj Ojdip, ki ju je režiral Ninagawa Yukio, in izvirno opero Oddaljeno jadro - Hasekura Tsunenaga. Leta 2000 je dobil visoko državno priznanje za svoj opus. Prevodi njegovih pesmi so izšli tudi v Ameriki, Angliji, na Irskem in na Danskem.
 
Predavanje bo v četrtek 27. 3. 2014 ob 13.50 v predavalnici 030, in ob 17.00 v Trubarjevi hiši literature. Vljudno vabljeni.