Back to top

Na Besedni postaji v četrtek, 24. maja ob 16. uri  (Modra soba): klepet z avtorji knjige Klepetavi predmeti (Založba ZRC, 2011)

 

Z urednikom in avtorji/icami knjige se bo o klepetavih predmetih in materialni kulturi pogovarjal dr. Jaka Repič. Gostje: dr. Jernej Mlekuž (urednik in avtor), dr. Tinka Delakorda Kawashima (avtorica), dr. Špela Kalčić (avtorica),  dr. Sara Lunaček (avtorica) in dr. Nataša Vampelj Suhadolnik (avtorica)

 

»A predmeti potem govorijo? In če govorijo, kakšen jezik govorijo? Kaj klepetave predmete naredi klepetave? Vzrokov je verjetno več, a avtorji odgovarjajo: spremenjen kontekst. Ko se predmeti znajdejo v novem, drugačnem, tujem kontekstu, pogosto, ne pa vedno, začnejo klepetati. Avtorji v knjigi klepetajo z rutami muslimanskih priseljenk in njihovih potomk v Sloveniji; z burekom oziroma pito, pripravljeno v kuhinjah priseljenk in priseljencev, s tuareškim 'zagrinjalom' taglmust v mestih Severne Afrike, z jedmi na poročnih slavjih pri muslimanih v urbanem Burkina Fasu, z obredno bronasto posodo ding v dolgi kitajski zgodovini in s potrošnimi dobrinami, kupljenimi na tokijski nakupovalni ulici v času prazničnih dni.«

 

 

Besedne postaje prireja Knjigarna Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2, Ljubljana, T: 01/241 11 37, E: knjigarna [at] ff [dot] uni-lj [dot] si , www.ff.uni-lj.si (zavihek založba in knjigarna). Pridružite se nam na Facebooku.