Japonska ženska univerza - sodelovanje

DVOTEDENSKI ŠTUDIJ NA JAPONSKI ŽENSKI UNIVERZI dva tedna julija 2018

Japonska ženska univerza v Tokiu (Japan Women's University) nudi dvotedenski tečaj japonskega jezika in kulture z vodenimi obiski in srečanji s tamkajšnjimi študentkami in profesorji. Omogočeno je bivanje v študentskem domu, morda bo možno bivanje pri družini. Točni datumi bodo znani naknadno.

 

UPORABNE SPLETNE POVEZAVE

http://www.jwu.ac.jp/eng.html (Osnovna stran v angleščini) + http://www.jwu.ac.jp/grp/ (JAP)

http://en.wikipedia.org/wiki/Japan_Women%27s_University (Spletna stran Ženske univerze v Tokiu na Wikipediji, kjer je predstavljena zgodovina in samo delovanje fakultete)
http://www.facebook.com/pages/Japan-WomenUniversity/107533542603285?rf=1... (Facebook stran, kjer se lahko v naprej povežete s študenti, ki tam že študirajo)
http://www.jwu.ac.jp/eng/liaison_support.html (Spletna stran z mednarodnim sodelovanjem in odnosi)

 

VTISI ŠTUDENTOV

Negativnih stvari skoraj ni bilo, razen če štejem to, da sem bila sredi deževne dobe in je bila taka vročina in sopara vsak dan, da je bilo včasih res težko za preživet. Predavanja so bila super, vsi bi bili zelo prijazni in pripravljeni pomagat. Profesorji so se res veliko in pogosto ukvarjali z mano in kolegico Gordano. Glede na tisti »placement test«, ki sva ga pisali prvi dan, pa so predavanja res prilagodili najinemu nivoju znanja (ker sva imeli večinoma »privat predavanja«), pri pouku so vsako stvar, ki nama ni bila jasna, potrpežljivo razložili, tudi 3x, če je bilo treba. Kot negativno stvar bi mogoče edino omenila, da sva imeli nekajkrat predavanja z ostalimi tujimi študentkami (pismenke), one pa so imele pouk na višjem nivoju in nikakor nisva mogli sledit. Drugače smo pa imeli različna predavanja, učili smo se uporabne in zanimive, vsakodnevne stvari.
Vzdušje fakultete je bilo enostavno zakon. Ko sem prišla tja in videla, da imajo na faksu poleg menze še prav trgovino s hrano (pa vsemi možnim in ostalimi stvarmi) sem bila čisto navdušena. Tudi študenti so zelo prijazni. Peljali so naju na ogled po Tokiu, pa tudi s profesorji smo šli malo naokrog, pogledat eno razstavo in jest … Moj »homestay« oče je bil profesor na tej univerzi in je bil tudi zelo prijazen in zanimiv človek.
Ni bilo nobene neke pretirano nore stvari, razen tega, da sem se vsako jutro vozla s podzemno pol ure, v največji gneči- meni je bila to sicer super izkušnja in sem vsak dan posebej uživala. Bolj je bilo zanimivo tudi kasneje, ko sem še en teden ostala v Tokiu v lastni režiji.
Za to izmenjavo se ne dobi štipendije, moraš vse sam plačat. Ampak ni prehudo, se da poceni skozi prit. Jaz sem sicer porabila okrog 2500 evrov, samo sem šla na resne nakupe, pa še malo dlje sem ostala v Tokiu. Drugače bi verjetno prišla skozi s 1500 evri, ali pa še manj.
Kaj bi svetovala študentom?
Pojdite, se splača! :D Čeprav se 2 tedna sliši zelo malo, ogromno odneseš od tega. Za tako kratek čas se na faksu ogromno naučiš in če ne drugega, se navadiš na to, da vsak dan skoz okrog sebe slišiš japonščino in se hitro navadiš ,da ti ni več problem govorit po japonsko. Pa tudi vsak dan popoldne maš več kot dovolj časa, da si cel Tokio ogledaš in spoznaš kup novih ljudi.

 

ŠTUDENTJE NA IZMENJAVI

Jasmina Jurič - jasmina [dot] juric [at] gmail [dot] com

Gordana Tomažin - gorudena [at] hotmail [dot] com