Cikel predavanj: "Vzhodna Azija - Pasti in upanja"

Cikel predavanj v Cankarjevem domu je začel sinolog in zgodovinar Mitja SAJE s predavanjem “Svilna pot skozi zgodovino”  3. decembra 2015 in zaključil korejski literarni zgodovinar in pisatelj KANG Byoungyoong 25. maja 2016 z “Večerom sodobne korejske poezije”.
V ciklu je bilo predstavljenih 10 tem, ki so jih predstavili japonologi, koreanisti in sinologi, sedanji ali nekdanji sodelavci Oddelka za azijske študije. Razveseljivo je, da so večino predavanj predstavili mlaši sodelavci iz prvih generacij študentov na oddelku, ki so se odločili stopiti na pot raziskovanja Vzhodne Azije. Štiri teme so so se neposredno dotikale Kitajske (zgodovina, svet idej, umetnost, film), štiri Japonske (religija, mednarodna politika, masovna kultura, katastrofa v Fukushimi), ena celotne Vzhodne Azije (jeziki), ter ena - Koreje (književnost).

Posebej velikega obiska so bila deležna predavanja Mitja SAJETA (“Svilna pot skozi zgodovino”), Jane ROŠKER (“Konfucij v kavbojkah), Tinke DELAKORDA KAWASHIMA ("Japonska – religiozna ali ateistična država"), Maje VESELIČ ("Fukušima, kraj nesrečnega imena") ter "Večer sodobne korejske poezije" s KANG Byounyoongom.

Cikel je širši publiki približal zgodovino, miselni svet, umetnost, književnost ter družbene probleme, s katerimi se soočajo sodobne družbe v Vzhodni Aziji.
Kot zadolženi za organizacijo cikla se v imenu Oddelka za azijske študije ponovno zahvaljujem vodstvu Cankarjevega doma in vsemu osebju za pomoč in sodelovanje pri izvedbi. Oddelek za azijske študije bo z veseljem sodeloval v podobnih projektih tudi v bodoče.

red. prof. dr. Andrej Bekeš, Oddelek za azijske študije FF UL